Listići bez logo-a, kršenje Ustava !

Bivši izvršni direktor sekretarijata CIK-a Mazllum Baraliu je ukazao da je uklanjanje logo-a  Republike Kosovo sa glasačkih listića na izborima 3. novembra ozbiljno kršenje ustava i zakona o državnim simbolima.

On je pozvao članove CIK-a da ne podležu međunarodnim pritiscima, več da nastave proces sa  usvojenim glasačkim listićima sa simbolima države Kosovo.

U intervjuu za list “Epoka e Re”, stručnjak za izborni proces je izjavio da je prema zakonu o državnim simbolima taksativno navedeno da na svakom državnom dokumentu budu predstavljeni državni simboli Republike Kosova.

” Ako se ukloni logo, svakako će biti kršenje, a nije dobro imati prekršaj. Niko se ne bi trebao igrati sa nečim takvim. Ni CIK kao nezavisna institucija ne bi trebala kršiti pravila  ustava i zakona Republike Kosova. Onako kako su usvojili te glasačke listiće tako trebaju nastaviti sa primenjivanjem u praksi”, izjavio je Baraliu.

U tom kontekstu je takođe ocijenio da ako Srbi sa sjevera Kosova traže glasačke listiće bez nikakvih državnih simbola Kosova onda će sama Srbija izraziti neiskrenost.

Vezano za ulogu OSBE-a u ovom procesu, Baraliu je izjavio da ako ima ulogu nadgledanja izbora da će  to biti dobro i korisno, ali ako preizilazi te limite onda će biti izvan ustavnih i  zakonskih okvira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.