Provociranje Bošnjaka postalo pravilo

Provokacije Bošnjaka u Republici Srpskoj, kojim se na najprizemniji način aludira na njihovu nacionalnost i vjersku pripadnost, skoro da su postale pravilo ponašanja određenih grupa iz manjeg bh. entiteta, kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, nimalo iznenađen porukama pjesama koje su se čule prije nekoliko dana na vašaru u Bratuncu.

– To što neko pjeva o Novom Pazaru kao novom Vukovaru i Sjenici kao novoj Srebrenici, ni Bošnjacima u Podrinju, a ni tamošnjim vlastima nije ništa novo i nepoznato. To je redovna i česta pojava na svim skupovima, bilo da je riječ o seoskom vašaru, utakmici, nekakvoj priredbi, proslavljanju vjerskih praznika ili porodičnoj slavi – upozorava Salkić, pitajući se “dokle će sve ovo trajati”.

Salkić navodi da o višegodišnjim vrijeđanjima i provokacijama, kakve su se dogodile prije nekoliko dana u Bratuncu, policija ima detaljne informacije, ali da nema službenih sankcija za njihove počinioce.

Navodi da će već danas od nadležnih institucija zatražiti informacije o rasvjetljavanju nekoliko ubistava u RS u kojima su posljednjih godina žrtve bili Bošnjaci, a čiji su izvršioci godinama van domašaja zakona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.