Korisni savjeti: Koju vodu dati bebi?

Roditelji su često u dilemi prilikom izbora vode za bebu. 

Bebi se može dati prokuhana, nezaslađena vodovodska voda i prokuhana flaširana negazirana niskomineralna voda.

Izvorska i bunarska voda moraju da budu pregledane prije upotrebe – bakteriološki i hemijski, i tek nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja stručnjaka mogu da se daju dojenčetu.

Specijalna voda, namijenjena pripremanju mliječnih formula, skoro je demineralizovana, pa nije pogodna za piće u dužem vremenskom periodu, mada je zgodna u toku putovanja koje ne traje duže od nekoliko sati.

Može da se koristi neprokuhana – iz tek otvorene kutije, a ostatak se prokuhava i drži u frižideru najduže tri dana, ili prema uputstvu proizvođača.

Kada je voda bakteriološki ispravna?

-Prokuhavanje: Da bi voda bila bakteriološki ispravna, treba da ključa bar jedan minut na temperaturi od 100 stepeni.

Izuzetak su vanredni uslovi, u kojima postoji veći rizik od kontaminacije (elementarne nepogode, ratovi i slično), kada dužina ključanja vode ne treba da bude ispod 30 minuta.

Pošto je prokuhana voda bljutava zbog gubitka kiseonika, češće se daje u vidu čajeva. Mada bi, zbog sadržaja šećera u njima, bilo bolje da se daje čista voda, koju je moguće obogatiti kiseonikom – brzim presipanjem iz suda u sud, pri čemu se stvaraju mjehurići vazduha. 

-Vodu je moguće dezinfikovati i hlorisanjem, kao i filtriranjem.

Mali kućni filteri, na bazi aktivnog uglja, otklanjaju samo organske elemente, i moraju da se često mijenjaju. Vodu dobijenu ovakvim filtriranjem ipak treba prokuhati. Kao, uostalom, i vodovodsku, ako se daje bebi.

Da li je bebama bolje davati flaširanu vodu?

Nije ni bolje, ni gore. Jedina flaširana voda koja smije da se da dojenčetu – bilo da pije, bilo da se sa njom pravi mliječna formula, jeste niskomineralna negazirana voda.

S obzirom da za bebe do tri-četiri mjeseca nije dovoljno pouzdana u bakteriološkom smislu, treba je prokuhati jedan minut. Tako prokuhana voda može da stoji u frižideru najviše tri dana.

Starijoj dojenčadi se može dati i neprokuhana flaširana voda iz tek otvorene boce, ukoliko postoji garancija proizvođača da je bakteriološki ispravna.

Vodu iz načete flaše treba jednom prokuhati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.