Bez zakletve za Srbe u KPS

Kosovo je prihvatilo još jedan kompromis- da bivši pripadnici MUP Srbije koji žele u Policiju Kosova nisu obavezni da polože zakletvu, pišu mediji.

Srbija je prema dnevniku Tribuna tokom tehničkog dijaloga prijavila da su 280 pripadnika MUP-a Srbije izrazili želju da budu dio Policije Kosova, shodno sporazumu od 19. aprila ove godine.

Srbija je odbila da bivši pripadnici MUP-a polažu zakletvu, jer bi to podrazumevalo priznanje države Kosovo, a Srbija insistira da je sporazum u Briselu neutralan i da zato sve što se događa na terenu treba da ima takav tretman.

Dnevnik iz pouzdanih izvora saznaje da je još veoma daleko proces finalizacije svih sporazuma koji se odnose na rasformiranje paralelnih struktura bezbjednosti Srbije na sjeveru Kosova.

Tribuna navodi i da je srpska strana zatražila da pripadnici policije djeluju samo na sjeveru Kosova i da ne koriste dokumenta u kojima piše Policija Republike Kosovo.

“Prema ovim izvorima, Srbija zahtjeva neutralnost i u dokumentima i izgledu Policije Kosova na sjeveru, omogućavajući tako da policija na sjeveru ne prizna državu Kosovo. Beograd insistira da veze policijskih stanica na sjeveru budu samo formalne sa centrom u Prištini”, piše dnevnik.

U Vladi Kosova Tribuna nije mogla da dobije odgovor u vezi sa ovim pitanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.