Priština pozdravlja stav Beograda o lokalnim izborima

Kosovski zvaničnici i analitičari pozdravili su danas poziv državnog vrha Srbije upućen srpskim liderima na sjeveru Kosova da učestvuju na lokalnim izborima 3. novembra.

Ministar spoljnih poslova vlade Kosova Enver Hoxhaj izjavio je Tanjugu da današnji sastanak državnog vrha Srbije sa kosovskim Srbima sa sjevera potvrđuje da je zvanični Beograd zainteresovan za sprovođenje briselskog sporazuma.

“Današnji poziv upućen Srbima na sjeveru govori da je Srbija bez sumnje zainteresovana da normalizuje odnose sa Kosovom i time otvori sebi put ka agendi evropskih integracija, jer integracija kosovskih Srba i stabilizovanje situacije na sjeveru jesu glavne premise Srbije na putu ka EU” ocjenio je Hoxhaj.

Savjetnik vicepremijera i ministra pravde u kosovskoj vladi Driton Lajçi za Tanjug je rekao da pozdravlja nastojanje državnog vrha Srbije da ubjedi Srbe da učestvuju na lokalnim izborima.
 
“To je u duhu Briselskog sporazuma – rekao je Lajçi i ocjenio da je ključ rješenja za izlazak Srba na sjeveru Kosova u rukama zvaničnog Beograda.

Direktor Centra za balkanske studije i politički analitičar iz Prištine Fadil Lepaja ocjenjuje kao ohrabrujuću činjenicu da se vodeći ljudi Srbije okreću zajedničkoj budućnosti ka Evropi.
 
“Smatram da je njihov poziv Srbima sa sjevera da ne bojkotuju izbore na Kosovu iskren. Shodno tome Srbi na Kosovu ne treba da traže saveznike u borbi protiv Albanaca nego da Albance vide kao saveznike za zajednički put progresa ka civilizovanoj Evropi. Niko dobronameran ne bi volio da se ponovi rat na Kosovu – rekao je Lepaja Tanjugu.

Državno rukovodstvo Srbije uputilo je danas Srbima sa Kosova poruku da je izlazak na izbore najbolji način da se bore za srpske državne i nacionalne interese na Kosovu, dok su predstavnici Srba najavili da će odluku donijeti narednih dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.