Neće biti odlaganja izbora na Kosovu

Predstavnici političkih partija, kosovske vlade i lokalni političari i analitičari ocenjuju da neće i ne može doći do odlaganja novembarskih izbora.

Komentarišući spekulacije u medijima da postoji mogućnost odlaganja lokalnih izbora predviđenih za 3. novembar, savjetnik zamjenika premijera vlade Kosova i član tehničkog pregovaračkog tima Driton Lajci kaže da je interes sve tri strane da se izbori na čitavoj teritoriji Kosova održe.

“Prioritet zvanične Prištine, CIK-a, zvaničnog Beograda i zvaničnog Brisela zasnovan na sporazumu od 19. aprila je da se lokalni izbori na čitavoj teritoriji Kosova održe 3. novembra. Nema alternative”, rekao je Lajci i dodao da Prištinu u ovom trenutku uznemiruje samo procenat učešća Srba na sjeveru Kosova, dok, kako kaže, sve ostalo ide po predviđenom planu.

Visoki zvaničnik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Naser Rugova je ocjenio da je održavanje lokalnih izbora 3. novembra kompromisno rješenje koje je došlo kao dio sporazuma u Briselu.

“Održavanje lokalnih izbora 3. novembra je ustavna obaveza. Medijske i analitičke spekulacije koje danas čitamo o navodnom odlaganju lokalnih izbora su u funkciji minimiziranja Briselskog sporazuma. Kao politički subjekt sa tradicijom pozivamo građane na sjeveru da masovno izađu na izbore i biraju najbolje i time pomognu razvoj njihovih sredina u svim porama života”, rekao je Rugova.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović kaže da bi eventualno odlaganje lokalnih izbora, pogotovo na kraći period, bilo veoma neozbiljno.

“Odlaganje izbora ići će samo na štetu građana. Razumeo bih to u slučaju da se pripoje i parlamentarni i lokalni izbori – u suprotnom stvarno nijedna druga priča nema smisla. Ipak ja sam optimista da će izbori biti održani 3. novembra”, rekao je Stojanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.