Sporno vlasništvo nad “Medikusom”

Euleksovi tužioci žele da zaplijene kosovsku kliniku na kojoj se vršila nezakonita trgovina organima, ali čovjek koji tvrdi da je novi vlasnik kaže da ju je kupio legalno.

Dok Misija vladavine prava Evropske unije (EU) na Kosovu (Euleks) poslije osuđujućih presuda u slučaju nastavlja istragu o trgovini organima na klinici “Medikus” kod Prištine, nastala je nova zabuna oko trenutnog vlasništva nad zgradom u kojoj su 2008. počinjeni zločini.

Euleksov tužilac Džonatan Ratel izjavio je u aprilu da je zatražio od suda da “zaplijeni zgradu, imanje oko nje, medicinsku opremu i sve što je unutra”.

Međutim, u Euleksu je za BIRN rečeno da se to još nije dogodilo. “Još nije donesena odluka o zapleni zgrade ‘Medikusa’”, rekao je Euleksov portparol Blerim Krasniqi.

Lutfi Dervishi, bivši šef klinike, osuđen na zatvorsku kaznu zbog trgovine organima, izjavio je u aprilu da je zgradu prodao na jesen 2012. godine.

Dervishijev branilac Linn Slatengren takođe u aprilu je saopštio da kliniku sada vode novi vlasnici. “Navodno su dobili dozvolu kao nova klinika i na njoj sada rade novi doktori”, kazao je Slatengren.

Čovjek koji tvrdi da je novi vlasnik, Fidaim Imeri, rekao je za BIRN da se, pre nego što je kupio “Medikus”, konsultovao sa sudom i Opštinom Gračanica, na čijem području se klinika nalazi.

On tvrdi da zgrada nije zaplenjena. “Inače je ne bih kupio”, kazao je.

“Priložio sam sudu ugovor i neophodnu dokumentaciju o vlasništvu i načinu prenosa novca… svakog mjeseca uplaćeno je 30.000 evra”, dodao je Imeri.

Konačnu odluku o vlasništvu nad klinikom trebalo bi da donese Osnovni sud u Prištini, ali se ne zna kada će se to dogoditi.

U aprilu su petorica stanovnika Kosova osuđena zbog učešća u kriminalnoj operaciji tokom koje su na klinici “Medikus” vađeni i prodavani bubrezi.

Siromašni davaoci su na Kosovo dovođeni iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana pod lažnim obećanjem da će za svoje bubrege dobiti i do 15.000 evra.

Euleksovo tužilaštvo je navelo da su primaoci organa, uglavnom državljani Izraela, plaćali više od 70.000 evra za bubrege.

Dvojicu stranih državljana osumnjičenih u slučaju – turskog doktora Jusufa Sonmeza i Moše Harela iz Izraela – i dalje traži Interpol, ali su oni u bekstvu.

Poslije presude, Euleks je saopštio da, zbog dokaza koji su objelodanjeni tokom suđenja, pokreće novu istragu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.