Prosvetnim radnicima se priznaje staž i prije rata

Prosvetnim ranicima koji su radili od 1990 do 1999. godine biće priznat radni staž, preko nacrta zakona koji je u pripremi od strane ministarstva obrazovanja.

Xhavit Dakaj generalni sekretar u istom ministarstvu je izjavio da će se preko nacrta zakona priznati pravni status prosvetnim radnicima.

Onima koji nisu imali osiguranje, koji nisu plačali porez, neće biti priznat radni staž. Dakle, prema njegovim riječima, ovo će se regulisati zakonom.

“I ako je bilo govora da oni na ovo imaju prava, sa pravnog aspekta nemaju, ali će se ta prava priznati sada”.
Jedno od pravnih stvari koja ih slijedi je priznanje 10 godina radnog staža i na osnovu budžetskih okvira da se izvrši kompenzacija, zatim će vlada odlučiti dalji pravac, jer je ovo samo nacrt zakona.

Dakaj je izjavio da je nacrt zakona u pripremnoj fazi, u fazi unutrašnjih konsultacija.

On je izjavio da unutrašnji akteri, škole i različite institucije imaju pravo da daju svoje komentare i mišljenja. Sa ovim nacrtom zakona čemo izaći na mnogo širu javnu debatu do kraja ovog mjeseca, a zatim ćemo nakon toga nacrt predati skupštini Kosova gdje će u septembru biti donijet na usvajanje.

Alosh Istogu direktor preduniverzitetskog obrazovanja je izjavio da je ovo pitanje u rukama radne grupe koje bilježe stanje u svim obrazovnim ustanovama u svakoj opštini u našoj zemlji.

Prema njihovim riječima, svaka škola je bila u obavezi da dostavi registar radnika koji su bili u radnom odnosu od 1990-1999, a ako su dokemnta spaljena, imamo posebne odbore za provjeru osoba koji su stvarno bili u radnom odnosu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.