Gdje je breza tu je lijek

Za svako dvorište u kome je zasađena breza može da se kaže da je ljekovita bašta. Narodna medicina smatra list breze jednim od najboljih biljnih lijekova za probleme sa mokraćnim putevima. Ovo listopadno drvo sa nepravilnom, rijetkom krunom, lako se prepoznaje po karakterističnoj bijeloj kori koja se horizontalno ljušti.

Osušeni, nerazvijeni lisni pupoljci, ili potpuno razvijen list obične (Betula pendula) ili maljave breze (Betula pubescens) predstavlja ljekoviti deo ove biljke. Lisni pupoljci se sakupljaju u proljeće, a list tokom ljeta, kada je potpuno razvijen.

Osim flavonoida, list i mladi pupoljak breze sadrže etarska ulja, malo tanina, saponina i minerala. Flavonoidi pospješuju bubrežnu filtraciju, a etarsko ulje pokazuje antimikrobnu aktivnost. Brezov list djeluje protiv upale i infekcije urogenitalnog trakta. Sprječava formiranje pijeska u bubrezima, djelujući blagotvorno, ne nadražujući i ne oštećujući bubrege.

Zbog ovog svojstva listovi breze su čest sastojak velikog broja čajnih mješavina, koje imaju diuretično i uroantiseptično dejstvo..

List breze ne treba da se koristi kod stanja gdje se preporučuje smanjeno uzimanje tečnosti (npr. ozbiljne srčane i bubrežne bolesti koje dovode do pojave otoka). U narodnoj medicini breza se koristi protiv reumatizma, artritisa.

Osim mladih lisnih pupoljaka i lista breze, ljekovita svojstva ima i sok od breze, koji se dobija plitkim zasjecanjem kore. Ovaj sok sadrži dosta mineralnih materija i organskih kiselina, pa se koristi kao osvježavajuće i okrepljujuće sredstvo. Suhom destilacijom kore i drveta breze dobija se katran koji se koristi kao antiseptik u dermatologiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.