Zapušen nosić: Fiziološki rastvor u funkciji kapi za nos

Jedan od veoma čestih problema koji pogađa djecu svih uzrasta je zapušen nos. Ruku na srce, ogroman broj veće djece umije sam da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć.

Kada su tegobe prisutne najmanje dvije nedjelje tada se obično radi o dugotrajnom (hroničnom) zapaljenju nosne sluznice, iako to nije uvijek vezano sa napadom mikroorganizama.

Kapi za nos se koriste po uputstvu ljekara, dakle ne na svoju ruku. Ne treba ih stavljati duže od četiri dana!

Kod malih beba je najbolje koristiti kapaljku (pipeticu). Nije dobro sipati kapi direktno iz bočice, jer tada ne znamo koliko smo kapi zapravo stavili.

Roditeljska je zabluda da ne treba dugo ispirati nos fiziološkim rastvorom jer će to da ošteti nosić.

Treba znati da fiziološki rastvor nije lijek (mada nekad može da spasi život, na primjer kod teških gubitaka tečnosti iz organizma – dehidracije). U pitanju je medicinski “zasoljena” voda (devet grama natrijum hlorida u litar vode), koja je potpuno neškodljiva. To znači da ne može da ošteti finu unutrašnju stranu krvnog suda. Sluzokoža nosića je pravi gigant u odnosu na unutrašnjost vene, tako da fiziološki rastvor nikako ne može da joj naškodi.

Čak i kada se stavi malo više rastvora u nosić, sve će otići “nizbrdo” – u grlo, i beba će ga progutati bez ikakvih posljedica. To, naravno, ne znači da treba nemilice sipati fiziološki rastvor u nos, ali ga ne treba ni štedjeti. U zavisnosti od stepena zapušenja, slobodno može da se stavi 10-20 (pa i više) kapi u svaku nozdrvu. Bebama u prva dva mjeseca je dovoljno i nekoliko kapi, ali je kod njih veoma važno da se napravi pauza između propiranja nozdrva.

Dakle, samo naprijed sa fiziološkim rastvorom, jer nema ograničenja u pogledu broja dana – može da se bezbjedno primjenjuje nedjeljama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.