Mansur preuzima vlast u Egiptu, Morsi pritvoren

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi, koji je u državnom udaru zbačen s vlasti, prebačen je jutros u ministasrvo odbrane, dok je vojska njegove bliske saradnike zadržala u pritvoru u jednoj vojnoj zgradi u Kairu.

Neimenovani vojni zvaničnik potvrdio je za agenciju Frans pres da je bivši šef države “preventivno” pritvoren.

Predsjednik Ustavnog savjeta Adli Mansur, koji je po isteku ultimatuma odlukom vojske imenovan na čelo Egipta, trebalo bi u toku prijepodneva da položi zakletvu na mjesto predsjednika najmnogoljudnije arapske zemlje.

Vojne vlasti su izdale naloge za hapšenje oko 300 članova pokreta Muslimansko bratstvo, iz kojeg podstiče iz proislamistički predsjednik Morsi.

Pozivajući se na bezbjednosne izvore, agencija AP je javila da su uhapšena prva dva čovjeka Muslimanskog bratstva.

Uhapšeni su, kako se navodi, Sad el-Katatni, koji je na čelu političkog krila Muslimanskog bratstva, Partije slobode i pravde, i Rašad Bajumi, jedan od zamjenika šefa partije Muslimansko bratstvo.

Više hiljada Egipćana, zadovoljni zbog puča, skandira ispred ministasrstva odbrane “Egipat, Egipat”, dok se Morsijeve pristalice, kojih takođe ima više hiljada, okupilo na jednom trgu u predgrađu Nasr Siti.

Oni optužuju vojsku za izdaju, tvrdeći da je izvela državni udar protiv demokratski izabranog predsjednika.

Vojska je u srijedu uveče preuzela vlast, suspendovala Ustav, smijenila Morsija i najavila nove izbore.

Adli Mansur – predsjednik suda koji je postao šef države

Poslije svega dva dana na mjestu predsjednika Ustavnog savjeta (suda), sudija Adli Mansur, u srijedu uveče je odlukom vojske došao na čelo najmnogoljudnije arapske zemlje, umjesto proislamističkog predsjednika Mohameda Morsija, zbačenog pučem.

Adli Mansour preuzima uzde Egipta podijeljenog poslije višednevnih masovnih i krvavih demonstracija protivnika i pristalica prvog demokratski  izabranog, pa zbačenog predsjednika.

Ironijom sudbine, sudiju je za predsjednika Ustavnog savjeta imenovao Morsi sredinom maja, a dužnost je preuzeo prije samo dva dana.

Taj šezdesetogodišnjak, otac troje djece, uz stipendiju je studirao na prestižnom Nacionalnom fakultetu za upravu u Parizu, a zatim imao dugu pravničku karijeru pod režimom Hosnija Mubaraka.

Radio je u vjerskim sudovima, pod nadzorom egipatske države, gdje je izdavao “fatve” – uredbe o vjerskim pitanjima, kao i u građanskim i krivičnim sudovima.

Za razliku od glavnih opozicionih lidera – dobitnika Nobelove nagrade za mir Mohamed el Baradeja i bivšeg šefa Arapske lige Amr Muse, ime Adlija Mansura se nikada nije pojavio kao potencijalnog nasljednika Morsija.

Ta relativna anonimnost vjerovatno zanima oficire koji žele na vrhu neutralnu ličnost da obezbijedili miran prenos vlasti.

Taj suvonjavi, 67-godišnji sudija s brkovima vjerovatno je išao na demonstracije tokom kojih su milioni Egipćana od nedjelje zahtijevali ostavku Morsija, a da ga niko nije poznao.

Njegov portret nikada nije bio među onima kojima su protivnici režima Muslimanskog bratstva mahali na mitinzima koji su kulminirali u srijedu objavljivanjem stupanja na dužnost Adlija Mansura, na čelu prelazne vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.