Skupština Kosova u četvrtak o prijedlogu zakona o amnestiji

Skupština Kosova u četvrtak će razmatrati prijedlog zakona o amnestiji, koji je proizašao iz Briselskog sporazuma Beograda i Prištine postignutog 19. aprila. Zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuçi izjavio je danas da će se 4. jula na dnevnom redu sjednice Skupštine Kosova naći prijedlog zakona o amnestiji.

Prošle sedmica osigurana je suglasnost lidera DPK, DSK i imali smo podršku ambasadora zemalja velike petorke da se zakon stavi na dnevni red sjednice u četvrtak, rekao je Kuçi.

Prijedlogom zakona o amnestiji predviđeno je da se amnestiraju izvršitelji 69 vrsta kaznenih dijela, među kojima su i najteža kaznenih djela za koja se mahom terete Srbi.

Za pojedina djela prijedlogom zakona predviđeno je potpuno oslobađanje od kaznenog gonjenja ili izvršenja presude, dok se za druga daje oslobođenje od jedne petine, odnosno četvrtine ili čak polovica kazne zatvora u ovisnosti od kaznenog djela.

Prijedlog zakona, za čije se usvajanje zahtjeva dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, predviđa da se svi izvršitelji kaznenih djela “unutar teritorije koja sada predstavlja Republiku Kosovo”, koja su nabrojana i koja su izvršena do 20. juna 2013. godine u potpunosti oslobađaju od kazennog gonjenja ili izvršenja presude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.