Josipović ugostio predsjednike država regije na radnom doručku

Doručku kod hrvatskog predsjednika prisustvovali Radmanović, Komšić, Izetbegović, Vujanović, Jahjaga, Nikolić, Ivanov, Pahor i Nishani.

Povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, predsjednik te zemlje Ivo Josipović priredio je radni doručak za predsjednike zemalja jugoistočne Evrope koji su prisustvovali jučerašnjem svečanom obilježavanju hrvatskog ulaska u EU u Zagrebu, prenosi agencija Anadolija (AA).

Doručku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Bakir Izetbegović i Željko Komšić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, slovenski predsjednik Borut Pahor i predsjednik Albanije Bujar Nishani.

Teme radnog doručka bile su saradnja u regionu i nastavak procesa proširenja EU-a nakon ulaska Hrvatske.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, na konferenciji za novinare nakon radnog doručka, kazao je kako će Hrvatska podržati evropske integracije zemalja regiona u EU, te da će ova neformalna grupa pomoći u rješavanju otvorenih pitanja koja tište regiju.

On je zahvalio svim liderima na prisustvu, dodavši da ovakvi iskoraci daju optimizam u evropski put balkanskih zemalja.

„Mi ćemo nastaviti sa našim sjednicama. Planiramo da se sastajemo sa liderima jugoistočne Evrope, uz prisustvo visokih dužnosnika, naših prijatelja iz Evropske unije. To će biti model koji ćemo koristiti ubuduće”, kazao je Josipović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je kako očekuje da EU napravi hrabar iskorak u smislu proširenja na BiH i druge zemlje na Balkanu.

„BiH prekida Evropsku uniju na jednom dijelu. Naravno, mi nećemo praviti probleme EU-u, ali očekujemo da se ona proširi i na BiH, kako bi se zaokružila i bila strateški partner velikim silama u svijetu“, poručio je Radmanović.

Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji je, prema riječima crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, važan korak i za Hrvatsku i za EU.

Vujanović je na konferenciji za novinare kazao da Crna Gora ovaj događaj doživljava kao dobar signal da će i ona otvoriti uskoro dva nova poglavlja u pregovorima, jer je trenutno jedina država koja vodi pristupni proces sa EU-om.

„Ja sam ubijeđen da ćemo u našim prijateljima u Hrvatskoj imati snažnu podršku za evropske integracije i zahvalan sam predsjedniku Josipoviću na ovom sastanku uz učešće lidera iz regije i EU-a. Nadamo se da će sljedeći susreti biti efikasni, kako bi sve države regiona postale članicama EU-a“, rekao je Vujanović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.