Saznajte kako kafa pomaže vašem zdravlju

Mnogi ne mogu zamisliti započinjanje svog dana bez nje, a osim što nas mami svojim mirisom i okusom, kafa je zdrava za srce, krvne žile i metabolizam, a čak može smanjiti rizik od razvijanja određenih vrsta raka.

Kafa je bogata mineralima, a sastav minerala osjetno se razlikuje ovisno o vrsti kafe i načinu obrade zrna. U prosjeku, jedna šoljica kafe sadrži 80 mg kalija, 3 mg kalcija, 7 mg fosfora i 1 mg natrija, a u malim količinama i željezo, bakar i cink.

Kofein, hemijska tvar koja se nalazi u kafi, stimulira središnji živčani sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizualnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, primjerice vožnji automobila. S obzirom da potiče protok krvi, kafa povoljno djeluje na izdržljivost tokom dugotrajnih aktivnosti kao što su maraton ili biciklizam. No, vrhunskim se sportašima strogo kontrolira količina kofeina u krvi prigodom doping kontrole.

Šoljica kafe poslije obroka također potiče probavu jer pojačava izlučivanje probavnih enzima i žuči. No, kao i s ostalom hranom, i ovdje se pridržavajte pravila o umjerenosti i nemojte pretjerivati s količinom popijene kafe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.