Jesu li za porast stope karcinoma krivi sunčanje i alkohol?

Nezdrave životne navike krive su za sve veću stopu karcinoma, a postotak vrsta raka uzrokovanih alkoholom i pušenjem porasle su u posljednjem desetljeću za dvije trećine.

I sunčanje je krivo za veliko povećanje stope karcinoma u posljednjih deset godina. Karcinomi uzrokovani nezdravim životnim navikama, poput pijenja i pušenja, povećali su se za dvije trećine u posljednjem desetljeću, pokazuju službeni podaci objavljeni Velikoj Britaniji.

Slučajevi malignog melanoma – najsmrtonosnijeg oblika raka kože koji utiče na mnoge mlade ljude – porastao je u posljednjih deset godina više od bilo koje druge vrste karcinoma, ističe Daily Mail.

Neadekvatan izbor odjeće te nedovoljna zaštita od sunca glavni su razlozi povećanja stope malignog melanoma, objašnjava se u rezultatima britanskog zavoda za statistiku. Porasle su i stope karcinoma pluća i drugih oblika povezanih s pušenjem te rak bubrega i usne šupljine koji može aktivirati alkohol.

Za dva od pet slučajeva raka okrivljuje se nezdrav način života, dok se oko četvrtine slučajeva raka dojke pripisuju životnim navikama poput konzumacije alkohola, pretilosti, nedostatka fizičke aktivnosti, te hormonalnim i reproduktivnim faktorima. Britansko izviješće pokazuje da se između 2002. i 2011. broj slučajeva malignog melanoma povećao za čak 66 posto. U istom je razdoblju, kod muškaraca za četvrtinu porastao broj slučajeva raka prostate.

Ženama se češće dijagnosticira rak u mlađim dobnim skupinama u odnosu na muškarce. Rak dojke odgovoran je za 44 posto svih slučajeva raka kod žena u dobi od 25 do 59 godina. Muškarci obolijevaju češće nakon 60. godine.

40 posto slučajeva raka može se pripisati životnom stilu, a smanjenje alkohola, održavanje zdrave težine, pažljivo sunčanje bez opekline te fizička aktivnost mogu pomoći u smanjenju rizika, savjetuju zdravstveni stručnjaci za Daily Mail. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.