Vrijeme je da se završi misija UNMIK-a na Kosovu

“Vrijeme je da savjet razmotri okončanje misije UNMIK-a na Kosovu”, navodi RTK iz današnjeg izvještaja premijera Hashima Thaçija na posljednjoj sjednici 14. juna ispred svijetskih sila, članica savjeta bezbjednosti u Njujorku.

Premijer Kosova je obrazložio ovaj zahtjev sa dogovorom između Kosova i Srbije, navodeći da je sporazum značajna prekretnica i da ovaj savjet donese rezoluciju kojom će se ozvaničiti mandat UNMIK-a.

On je izjavio da ovaj savjet daje podršku i Kosovu i Srbiji da bi funkcionisali kao nezavisne države i članice sa privilegijama i odgovornostima u međunarodnoj zajednici.

Za 14 godina savjet bezbjednosti ujedinjenih nacija je održao blizu 60 sjednica o Kosovu, od kojih 56 redovnih kada je generalni sekretar podnosio izvještaj, rezolucija 1244 , i 4 vanrednih, koje su sazivane od zemalja članica, u zavisnosti od vanrednih događanja, kao što je bio slučaj kada se proglašavala nezavisnost Kosova, 14. februara 2008. godine.

Međutim, ideji za završetak mandata Unmika se najviše protivi Rusija, stalna članica sa pravom veta.

“Ruska Federacija se protivi smanjenju snaga UNMIK-a. Suočeni sa mnogim problemima, prisustvo UNMIK-a treba biti povećano a ne smanjeno”, izjavio je na jednom sastanku ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin.

Zapadne zemlje u savjetu bezbjednosti već godinama žele novu rezoluciju koja će imati u vidu razvoj situacije na terenu, a to je historijska nezavisnost Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.