Turska upozorava Njemačku

Turska je upozorila Njemačku da će se suočiti sa posljedicama ako kancelarka Angela Merkel ne odustane od uzdržanog stava kada je riječ o pristupanju Turske EU.

U razgovorima ambasadora EU iza zatvorenih vrata Njemačka i Holandija su ove nedjelje pokazale uzdržanost tako da zajednički dogovor o napretku Turske na putu ka Uniji nije postignut.

“Nadam se da će ona ispraviti grešku koju je načinila u ponedjeljak jer će u suprotnom to dovesti do reakcije”, upozorio je turski ministar za pitanja EU Egemen Bagis povodom odluke koja se očekuje u Briselu u ponedjeljak o sudbini novog poglavlja sa Turskom i dodao da bi Merkelova trebalo da ima u vidu osjetljivost više od tri miliona Turaka koji žive u Njemačkoj. 

Bagis je juče izjavio da je opiranje Njemačke da otvori novo poglavlje u pristupnim razgovorima povezano sa “izbornom kampanjom” kancelarke Angele Merkel, a Njemačka je danas pozvala turskog ambasadora na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova, prenijela je agencija AFP. 

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu takođe je upozorio na opasnost slabljenje odnosa Ankare i Berlina, u slučaju da Njemačka nastavi da se protivi nastavku pregovora EU i Turske. 

Preuzećemo neophodne mjere protiv zemalja koje žele prekid odnosa Turske i EU, rekao je Davutoglu. 

Turska je zvanično otpočela pristupne pregovore 2005. godine, ali je do sada uspješno uskladila samo jedno od ukupno 35 poglavlja, uglavnom uslijed neslaganja oko Kipra i žestokog protivljenja evropskih lidera, uključujući Merkelovu i bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija. 

Angela Merkel je u više navrata iskazala skepticizam kada je riječ u uspješnom okončanju pregovora Turske sa EU, započetim 2005. godine. 

Mada je početkom godine Merkelova podržala otvaranje novog poglavlja za ulazak Turske u EU, evropski diplomati tvrde da se sada Njemačka i Holandija tome protive, protestujući zbog brutalnog obračuna policije sa učesnicima protesta u Turskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.