Državljanke Kosova, Moldavije, Slovačke, Albanije, Srbije i Poljske – žrtve prisilne prostitucije i trgovine ljudima

Kosovo je zemlja izvora i destinacije za žene i djecu koji su žrtve trgovine ljudima, navodi se u izvještaju američkog stejt departmenta o trgovini ljudima tokom 2012. godine.

Nedostatak viznog režima za strance koji dolaze na Kosovu čini nas ugroženom tranzitnom zemljom, navodi se u izvještaju. Većina žrtava trgovine ljudima su žene državljanke Kosova, mada su žene iz Moldavije, Slovačke, Albanije, Srbije i Poljske takodje suočene sa prisilnom prostitucijom na Kosovu.

Vezano za angažovanje organa vlasti, u izvještaju se kaže da vlada Kosova ne ispunjava nit minimalne standarde za eliminaciju trgovine, iako su njeni napori bili značajni. Novi krivični zakon i krivični postupak koji je stupio na snagu ove godine kao i povećanje kazni za trgovinu ljudima su jasni koraci vlade Kosova.

U izvještaju se navodi da je sudstvo smanjilo broj nerješenih slučajeva, ali je vlada sa druge strane bila “blaga” prema prekrsiocima zakona, jer ne postoji nijedan službenik koji je osuđen za saučesništvo  u trgovinu ljudima.

Među preporukama koje su date Kosovu u izvještaju jeste da podstakne snažniji napor za krivično gonjenje i kazni za počinioce trgovinom ljudi, uključujući i zvaničnike, povećanje broja obuka za tužioce i sudije, socijalna zaštita za žrtve trgovine i povećanje istrage za krivična djela nasilnog rada i prosjačenja na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.