Ključni sastanak premijera Kosova i Srbije u Briselu

Premijeri  Kosova i Srbije – Hashim Thaçi i Ivica Dačić, u četvrtak će u Briselu, na radnoj večeri razgovarati o napretku u primjeni Briselskog sporazuma, postignutog 19. aprila. U Briselu se paralelno održavaju i sastanci beogradskih i prištinskih radnih grupa za primjenu sporazuma i, prema riječima Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, od ishoda tih razgovora zavisi i dnevni red dijaloga dva premijera.

Kocijančičeva je, takođe, potvrdila da će Eštonova u petak, zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, uputiti zemljama članicama kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji. Premijer Srbije, Ivica Dačić, zbog toga je današnji sastanak sa Thaçijem nazvao ključnim, objasnivši da upravo od njega zavisi šta će se naći u izvještajima Eštonove i Filea.

O tome da li će Dačić i Thaçi uspeti da pokrenu ono o čemu dvije strane do sada nisu uspjele da se dogovore, za RSE govori Florian Biber, ekspert za jugoistočnu Evropu sa Univerziteta u Gracu.

“Možda se to vidi u kontekstu odluke Evropske unije oko pregovora sa Srbijom i, naravno, to omogućava neki prostor za dogovor u posljednjem trenutku, prije odluke EU oko datuma za Srbiju. Možda će to omogućiti rješavanje nekih otvorenih pitanja i problema. Ja bih rekao da se može očekivati pozitivan rezultat, ne da se rješe sva sporna pitanja oko implementacije, ali bar neka od ključnih.”

RSE: Može li se onda u tom svjetlu razumijeti izjava Dačića da je susret sa Thaçijem ključan jer od njega zavisi šta će se naći u izvještaju Ketrin Ešton i Štefana Filea?
Biber: Jasno je da Evropska unija i veliki broj zemalja članica gledaju na sporazum, ali i na implementaciju sporazuma. Naravno da će svaki signal koji potvrđuje jasnije da je Srbija voljna da implementira sa svoje strane dio sporazuma, povećati šanse da dobije datum sada i da to neće biti odloženo. Moramo biti realni, nije samo pitanje šta Ketrin Ešton preporučuje ili šta neke članice, poput Njemačke, u ovom trenutku misle. Svaki signal povećava šansu Srbiji za dogovor. Toliko je Srbija do sada pokazala spremnosti za dogovor da je taj sljedeći korak zapravo prilično mali u poređenju sa drugima, ali može da da veće rezultate.

RSE: U kontekstu datuma čuju se različita scenarija kada bi Srbija mogla da otpočne pregovore.

Biber: Kada će Srbija dobiti datum nije toliko važno zato što, ako Srbija dobije datum, to će biti veliki uspjeh za sadašnju Vladu ali razlika od nekoliko mjeseci u suštini neće ništa promjeniti jer će pregovori toliko dugo trajati, da je zapravo svejedno da li će to početi tri mjeseca ranije ili kasnije. To uopšte nije značajno. Naravno da Njemačka insistira na tome, jer bi željela da vidi implementaciju sporazuma, pogotovo oko pitanja izbora na Kosovu, šta će biti sa institucijama, a to možemo vidjeti do kraja godine.

Govoreći o datumu, ministar inostranih poslova Slovenije Karel Erjavec, u Beogradu je obećao da će njegova zemlja tražiti da Srbija dobije tačan datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Pomoć od svake članice Evropske unije svakako će dobro doći srpskoj vlasti, koja uvjerava da, zahvaljujući iskoracima koje je učinila, zaslužuje dobijanje datuma. Ipak, vladajuću nomenklaturu uznemiravaju glasovi koji dopiru iz same Evrope, pre svega iz pravca Berlina, a po kojima ono što je učinjeno zavređuje pohvale, ali ne može biti dovoljno za napredak. Stoga i ključni datum za Srbiju nije 28. jun, kada će Evropski savjet donijeti odluku, nego dan ranije, kada zasjeda i svoj stav iznosi njemački Bundestag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.