Assad je pretvorio Siriju u jezero krvi

Američki predsjednik Barack Obama, koji boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, nakon sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel, obratio predstavnicima medija i izjavivši da sirijski predsjednik Bashar al-Assad nema političke budućnosti i da je svoju zemlju pretvorio u „jezero krvi“.

Obama je kazao da je nemoguće vratiti legitimitet koji je Assad izgubio u proteklom periodu.

Naglasivši da je u Siriji potreban mir i solidarnost i da je upućeno bezbroj upozorenja da ne dođe do upotrebe hemijskog oružja, Obama je rekao da neće davati komentare o načinu i obimu pomoći sirijskim pobunjenicima, već da Amerika samo želi da se rat u Siriji završi. On je podsjetio da je to bila tema i na Samitu G8 u Sjevernoj Irskoj.

Odgovarajući na upit novinara, Obama je kazao da i dalje želi da zatvori američki zatvor Guantanamo, ali da je to složeno pitanje o kojem traju rasprave u Kongresu koji je i nadležan za takvu odluku te dodao da u tom zatvoru još uvijek borave veoma opasne osobe.

Obama je komentarisao i aktuelni skandal u vezi sa prisluškivanjem građana od američkih tajnih službi i kazao da se ne radi o problemu prisluškivanja, već o mnogo složenijem slučaju koji je trenutno predmet sudskog procesa.

Osvrnuvši se na pripreme potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD-a, Obama je kazao da je o toj temi razgovarao i sa kancelarkom Merkel i da je to pitanje veoma važno za obje strane.

Prvi čovjek Amerike tvrdi da su planirani pregovori sa talibanima pozitivna stvar i da je na kritike afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija reagirao smirujući situaciju.

„Znali smo da će biti napetosti. Za nas to nije iznenađenje. U Afganistanu je na sceni velika nesigurnost i rat. Još jednom pozivan sukobljene strane da uspostave kontakte za pregovore“, poručio je Obama.

Njemačka kancelarka Merkel je kazala da u Siriju neće biti poslano oružje već neophodna humanitarna pomoć, kao i da je politička budućnost Sirije neizvjesna. I ona je izjavila da je Assad odveć izgubio legitimitet, ali i podsjetila da zbog ruskog veta, Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da donesu bilo kakvu odluku o Siriji.

Zahvalivši se SAD-u za dobru saradnju na polju sigurnosti, Merkel je kazala da je na sastanku bilo govora i o pitanjima poput iranskog nuklearnog programa i situacije u Afganistanu.

U okviru posjete Berlinu, Obama se sastao i sa njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.