Opozicija prijeti da će blokirati ratifikaciju sporazuma sa Srbijom

Nacrt zakona o ratifikaciji briselskog sporazuma prosleđen je Skupštini Kosova.

Članovi Komisije za zakonodavstvo Skupštine Kosova postigli su saglasnost da se Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, prosledi Skupštini na usvajanje.

Komisija je, međutim, odlučila da Nacrt zakona bude tretiran bez plana o implementaciji sporazuma, kako je i poslat iz Vlade Kosova.

Komisija se složila da je plan djelovanja operativni dio izvršne vlasti i zato je uklonjen iz Nacrta zakona o briselskom sporazumu.

Predloženom Nacrtu zakona suprotstavio se opozicioni Pokret “Vetëvendosje”, koji ga je ocjenio neustavnim. Poslanica “Vetëvendosja” Albulena Haxhiu je zatražila da Komisija za zakonodavstvo da ocjenu ustavnosti ovog Nacrta zakona, optuživši je da krši Ustav i zakone Kosova.

Predsjednik Komisije, Arben Gashi je, polemišući sa poslanicom Haxhiu, poručio da ona može da pošalje Nacrt zakona na ocjenu ustavnosti, ali da ne može da primorava Komisiju da to učini, ukoliko ona to ne izglasa većinom glasova.

Poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, Arsim Bajrami, koji je ekspert za ustavna pitanja i autor Ustava Kosova, izjavio je da ocjenu ustavnosti ne može dati Komisija, već samo Ustavni sud.

Bajrami je, istovremeno, zatražio da sporazum ratifikuju i Kosovo i Srbija, i da se obezbjedi njegova primjena od strane obije zemlje u trenutku kada stupi na snagu.

Očekuje sa da se Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, nađe na dnevnom redu Skupštine najkasnije do četvrtka, kako bi bio usvojen prije sastanka premijera Kosova i Srbije, koji je zakazan za 20. juni u Briselu.

Pokret “Vetëvendosje” je ranije najavio da će na dan ratifikacije sporazuma organizovati protest kako bi spriječio ratifikaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.