Uz ove namirnice bićete staloženiji

Sljedeći put kad budete osjećali da ste pod pritiskom i preblizu tačke pucanja, posegnite za ovom hranom.

1. Pomorarandže 

Njemačko istraživanje objavljeno u časopisu u “Psychopharmacology” otkriva da vitamin C pomaže nakon stresne situacije. Poznati vitamin smanjuje stres i vraća krvni pritisak i kortizol na normalan nivo. Vitamin C je takođe dobro poznat za jačanje imunološkog sistema. 

2. Slatki krompir 

Slatki krompir može biti od velike koristi za smanjivanje stresa, jer uklanja potrebu za slatkišima kad ste pod velikim stresom. Pun je beta-karotena i drugih vitamina i vlakana koji pomažu vašem tijelu da umjerenim tempom metaboliziraju ugljenohidrate. 

3. Suve kajsije 

Suve kajsije su bogate magnezijumom, koji je odličan protiv stresa. Osim toga prirodno opušta mišiće. 

4. Bademi, pistaći i orasi 

Bademi su mali paketići puni vitamina B i E, koji pomažu u poboljšanju imunološkog sistema Orasi i pistaći pomažu u snižavanju krvnog pritiska. 

5. Ćuretina 

Ćuretina sadrži aminokiselinu zvanu L-triptofan. Ova aminokiselina podstiče oslobađanje serotonina, prirodne hemikalije koja opušta mozak.

6. Spanać 

Nedostatak magnezijuma može uzrokovati migrene, obične glavobolje i osjećaj umora. Jedna šoljica spanaća osigurava 40 odsto dnevnih potreba za magnezijumom. 

7. Losos 

Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti od srčanih bolesti. Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju nivo hormona stresa kortizola i adrenalina.

8. Avokado 

Mononezasićene masti i kalijum iz avokada pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Stručnjaci iz američkog nacionalnog Instituta za srce, pluća i krv kažu da je jedan od najboljih načina za snižavanje krvnog pritiska konzumirati dovoljno kalijuma (avokado ga ima više od banana). 

9. Zeleno povrće 

Brokoli, kelj i drugo tamnozeleno povrće prepuno je vitamina koji pomažu da se nadoknadi manjak koji se javlja za vrijeme stresa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.