Vahau u Austriji će biti mjesto gdje će odigrati međunarodno pomirenje između Kosova i Srbije

Ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner kaže da je njegova zemlja ponosna što je ponovo mjesto gdje se odigrava međunarodno pomirenje, jer će u nedjelju na prestižnom Evropskom forumu “Vahau” za istim stolom biti premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi.

Ajgner ističe da mu je, poslije brojnih radnih sastanaka koje su u Briselu imali premijer Dačić i premijer Thaçi, drago što može da kaže da će oni “nastaviti svoj put normalizacije odnosa i uspostavljanja stabilnosti za građane u neformalnijem i širem okruženju divne regije Vahau, u Donjoj Austriji”.

“To što se oni sastaju u okviru Evropskog foruma predstavlja simbol činjenice da je Evropa budućnost i za Srbiju i za Kosovo, kao i za cijeli region Balkana”, ističe austrijski ambasador.

U samostanu Getvajg u Austriji ovog vikenda će se okupiti niz istaknutih evropskih političara i stručnjaka iz politike, nauke i medija. Učesnici u radnim grupama i u plenarnoj raspravi razmotriće niz tema – od evropske bezbednosne i odbrambene politike do ekonomije i kulture.

Među učesnicima Foruma biće, pored Dačića i Thaçi, šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han i šefovi diplomatije Makedonije i Rumunije Nikola Popovski i Titus Korlacean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.