Google tvrdi da nije znao za špijuniranje građana putem interneta

Zvaničnici kompanije Google zatražili su od administracije predsjednika SAD-a dozvolu da objave detalje o zahtjevima američke vlade za pristup e-mailovima i drugim ličnim podacima koji se nalaze na internetu.

Zvaničnici kompanije Google zatražili su od administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obame dozvolu da objave detalje o zahtjevima američke vlade za pristup e-mailovima i drugim ličnim podacima koji se nalaze na internetu.

Google je uputio navedeni zahtjev u pismu državnom tužiocu Ericu Holderu i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertu Muelleru.

Ova kompanija želi da opovrgne navode u medijima koji govore da je Google pomogao Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) da pristupi ličnim podacima korisnika Googlea na internetu. Prema pisanju američkim medija, Google želi javnosti pokazati kako nisu ništa znali o postojanju tajnog američkog programa za špijuniranje na Internetu pod nazivom PRISM napominjući kako su o svemu saznali iz medija.

“Kompanija Google nema šta da krije od javnosti. Posjedujemo potrebne podatke kako bi dokazali naše tvrdnje”, navodi se u pismu kompanije.

Radi se o najvećoj aferi prislušivanja i prikupljanja podataka miliona američkih državljana koju je razotkrio Amerikanac Edward Snowden (29), koji je radio za privatnu firmu, angažovanu od američke NSA, u britanskom listu “Guardian”.

Također, list “Guardian” je nekoliko dana prije toga, kao i američki list “Washington Post”, pisao da je američka sigurnosna agencija tajno prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u telekomunikacijkoj mreži u SAD-u. Otkriven je i dokument prema kome vlasti SAD-a u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i elkektronsku poštu korisnika kompanije Google.

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je istinitost tih informacija, ali je naglasio da se sve to čini u okviru borbe protiv terorizma i zaštite američkih državljana od mogućih napada.

Evropska komisija je zatražila od zvaničnika SAD-a da poštuju zaštitu podataka građana Evrope nakon što je otkriveno da su američke službe pratile kretanje podataka na internetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.