Kako zelenom salatom njegovati lice i tijelo?

Možda niste znali, no zelenu salatu možete koristiti i za njegu tijela! Pročitajte dva zanimljiva recepta uz koja ćete zelenu salatu pretvoriti u idealan sastojak vaše maske, losiona ili obloga za njegu kože lica.

Salata je dijetalna namirnica bogata vlaknima koja pomažu u snižavanju holesterola, a korisna je i kod prevencije zatvora. Sastoji se od gotovo 95 posto vode, ali to ne umanjuje njenu vrijednost – bogata je mineralima i vitaminima. Vrlo vrijedne sastojke zelene salate čine i njen mliječni sok koji je bogat  laktukarijom, poznatom po tome da smiruje i ublažava bol, te hlorofilom, koji obnavlja ćelije i sprečava rak.

Oblozi za visoku vlažnost kože

Stavite par svježih listova zelene salate (puterica, prajzerica, kristalka) u vrelu vodu, ocijedite ih i ostavite da se ohlade. Stavite na lice dva do tri sloja listova i ostavite da djeluju 20 minuta.

Losion protiv bubuljica i crvenila kože

Sastojci:

30 grama listova zelene salate

pola kašičice glicerina (prema želji)

200 ml vode

Priprema:

Listove prokuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Nakon toga vodu procijedite i losion za kožu, posebno za vrat i lice,  gotov je. Pripremljeni losion od zelene salate može se koristiti dva do tri dana. Čuvajte losion u frižideru u tamnoj boci. Ovaj losion nanosite vatom na kožu ujutro i naveče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.