Haos u Sarajevu: Blokiran parlament BiH, stižu specijalci

Nekoliko službenika parlamenta BiH, čiju su zgradu u Sarajevu blokirali građani, pokušalo je da pobjegne kroz prozor, ali su u tome spriječeni. Ima i povrijeđenih, a ministar unutrašnjih poslova uputio je specijalne jedinice u taj dio Sarajeva.

Portal “Klix.ba” objavio je da je jedna službenica uspjela da preskoči ogradu ispred zgrade parlamenta i pobjegne kao i da je poslanik HDZ 1990. Martin Raguž pokušao da izađe iz parlamenta BiH, ali da mu demonstranti nisu dozvolili.

Oni su napravili “ljudski lanac” držeći se za ruke i odlučni su u tome da nikome ne dozvole da izađe iz zgrade institucija BiH dok ne bude usvojen Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Pripadnici obezbjeđenja ne dozvoljavaju zaposlenima u institucijama BiH da napuste zgradu iz bezbjednosnih razloga, nakon što su lakše povrijeđene dvije žene koje su na vlastitu odgovornost pokušale da izađu iz zgrade.

Prema nezvaničnim informacijama nekoliko zaposlenih, jedan od demonstranata pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH ošamario je sekretara parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Građani su se okupili danas ispred parlamenta BiH u Sarajevu tražeći usvajanje ovog zakona, čime bi novorođenčad u BiH poslije više mjeseci mogla da dobiju JMBG.

Fatimi Ibrišević, majci tromjesečne bebe Belmine, koja nije mogla da ide na liječenje u inostranstvo, jer nije imala matični broj i zato nije mogla da dobije pasoš, danas je javljeno da je njeno dijete dobilo jedinstveni matični broj.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić uputio je pripadnike specijalne
jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog protesta i eventualne potrebe evakuacije srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Ministar Jovičić je, kako je saopšteno, ovu odluku donio po naredbi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da se srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH ne osjećaju bezbjednim, dodavši da se sada pokušava pronaći način da oni bezbjedno izađu iz zgrade parlamenta.

“Sve ovo govori da ne postoje dovoljno bezbjedni uslovi za rad parlamenta i to će, očigledno, biti problem u budućnosti”, kazao je Dodik novinarima.

On je ocijenio da se radi “o politički motivisanom skupu”, navodeći da pokušaj blokade izlaska poslanika iz parlamenta govori da se “ide na neke radikalnije mjere”.

Dodik je potvrdio da je na području Istočnog Sarajeva podignuta pripravnost policije RS, koja je spremna da sa policijom Federacije BiH i ostalim policijskim agencijama riješi problem blokade poslanika u parlamentu BiH.

Ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu od juče traju protesti građana zbog nepostojanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Sarajevski portali objavili su i poruku koju je na tviteru objavila poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, koja tvrdi da su protesti usmjereni protiv srpskih poslanika.
“Protest ispred parlamenta maslo je bošnjačkih partija i linč nas iz RS. Zgrada je blokirana i prozivaju nas Srbe”, napisala je Pandurević.

Portali navode da građani okupljeni ispred zgrade parlamenta to demantuju, navodeći da ne protestuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, pripadnici ove ili one stranke, već građani “kojima je prekipjelo i kojima je dosta toga da najmlađi u ovoj zemlji ispaštaju zbog nerada poslanika u parlamentu, bez obzira na stranački i nacionalni predznak”.

Od 12. februara nijedno novorođeno dijete u BiH ne može da dobije jedinstveni matični broj niti može biti upisano u knjigu rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom se van snage stavlja postojeći Zakon o matičnom broju BiH.

Problem je nastao pri donošenju novog zakona jer se srpski i bošnjački poslanici nisu mogli usaglasiti oko registracijskih područja pri izdavanju JMBG.

Bošnjački poslanici traže da u jedno registracijsko područje uđu Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale, kao što je to bilo i prije rata.

Srpska strana se tome protivi, tražeći da se u registraciji područja ne smiju prelaziti granice entiteta.

Vlada RS ranije je donijela uredbu prema kojoj je novorođenčadima u RS omogućena dodjela JMBG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.