Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Preševskoj dolini

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak Rezoluciju oko osnovnih prava Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Rezolucija o pravima Albanaca na jugu Srbije je stavljena na glasanje s obzirom da prošle nedjelje nije bilo saglasnosti parlamentarnih grupa o njenom sadržaju. Nakon harmonizacije teksta Rezolucije, poslanici su je izglasali.  

Inicijator rezolucije, Lutfi Haziri iz Demokratskog saveza Kosova, naveo je da Rezolucija zahtjeva da Kosovo obezbjedi brigu za Albance u tri opštine na jugu Srbije.

Takođe se predviđa uspostavljanje reciprociteta između prava koja Srbi uživaju na sjeveru Kosova, sa pravima Albancima u Preševskoj dolini. Jedan od zahtjeva rezolucije je i oslobađanje političkih zatvorenika u zatvorima u Srbiji, kao i poziv Savjetu Evrope da istraži poštovanje prava Albanaca na jugu Srbije.

Rezolucija zahtjeva da se Kosovo brine o raseljenim licima iz Preševske doline, da im se omogući obrazovanje i otvaranje kancelarija u Prištini i Gnjilanu koje bi radile na postizanju tog cilja.

Istovremeno je zatraženo od vlade da građane Preševske doline oslobodi plaćanja graničnog prijelaza iz Srbije na Kosovo, u iznosu od 20 eura nedjeljno.

Rezoluciju je podržalo 74 poslanika, a protiv je glasalo njih četvoro.

Za razliku od prošle sjednice, Demokratska partija Kosova i premijer Hashim Thaçi ovoga puta su odustali od člana rezolucije koji je zahtjevao ustavne promjene, a kojima bi se Kosovo obavezalo da zaštiti prava Albanaca u Preševskoj dolini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.