145 miliona eura kredita za jačanje balkanske privrede

Na sastanku u Privrednoj komori Makedonije zvanično je pokrenut kredit od 145 miliona eura Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za jačanje privrede Makedonije i zapadnog Balkana.

Na sastanku u Privrednoj komori Makedonije zvanično je pokrenut kredit od 145 miliona eura Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u cilju jačanja privrede u Makedoniji i regiji zapadnog Balkana.

Zamjenik premijera Makedonije Vladimir Peševski izjavio je da će navedeni kredit pomoći u jačanju privrede u Makedoniji, ali i u čitavoj regiji.

“Projekat od 145 miliona eura se sastoji od četiri dijela. Fond za inovacije iznosi 40 miliona eura, a odnosi se na podršku novoosnovanim firmama. Fond privrednog rasta iznosi 80 miliona, dok je oko pet miliona predviđeno za tehničku podršku implementaciji navedenog kredita. Također, 20 miliona eura je predviđeno za kreditiranje privrednih subjekata kroz kredite u domaćim bankama”, kazao je Peševski.

Podsjetio je da je vlada Makedonije do sada implementirala i kredit Evropske investicijske banke (EIB) od 250 miliona eura od čega je 210 miliona alocirano u jačanje privatnog sektora.

Istakao je da je vrlo značajno da se u privatnom sektoru u Makedoniji počnu koristiti nove tehnologije, dodatno razviju proizvodni kapaciteti i poveća kvalitet proizvoda kako bi se povećala konkurentnost makedonskih firmi na globalnom tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.