Nastavak dijaloga u Briselu: Beograd i Priština o policiji i pravosuđu

U Briselu je u srijedu ujutro počela nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o primjeni briselskog sporazuma, a prva tema razgovora biće policija i pravosuđe.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Mladen Kuribak i zamjenik direktora policije Branislav Mitrović, praćeni ekspertima iz Ministarstva pravde, ušli su u zgradu Službe za spoljne poslove EU (EEAS) nešto poslije devet časova, dok će se ostatak delegacije, na čelu sa savjetnikom predsjednika Srbije Markom Đurićem i koordinatorom odbora za implementaciju Aleksandrom Vulinom dijalogu priključiti u četvrtak.

Sa druge strane stola biće potpredsjednici vlade Edita Tahiri i Hajredin Kuçi uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok će Evropsku komisiju predstavljati Fernado Đentilini, direktor za Zapadni Balkan u EEAS i blizak saradnik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Pored policije i pravosuđa, danas i sutra će biti riječi i o ostalim temama vezanim za sprovođenje sporazuma koji su 19. aprila parafirali predsjednik srpske vlade Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Thaçi, a razgovaraće se i o struji i telekomunikacijama.

Očekuje se da ova runda, koja će se odvijati paralelno po radnim grupama na više nivoa bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na posljednjem briselskom susretu Dačića i Thaçija.

Prošle nedjelje je dijalog na ove teme okončan je uz izvjestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima.

Aprilski sporazum predviđa direktnu integraciju ovih struktura u bezbjednosni i pravosudni sistem Kosova, bez praznog hoda između raspuštanja starih i formiranja novih struktura. Jedno od rjetkih rješenih pitanja odnosi se na razmjenu oficira za vezu između Beograda i Prištine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.