Smrt potakla vlasnike Volkswagena da progovore

Najmanje 15 vlasnika Volkswagen vozila otkrili su u posljednje vrijeme da su sa svojim automobilima imali identičan problem – iznenadni gubitak ubrzanja koji je, kako prenose mediji, prije dvije godine doveli i do smrtnog slučaja kada je na autoputu u Australiji nastradala 32 – godišnja Melissa Ryan.

Volkswagen je jedan od najpopularnijih proizvođača na tom tržištu i sada se suočava sa sve većim pritiskom za rješavanje problema sa svojim automobilima koji su doveli do opoziva.

Mrtvozornici istražuju smrt gospođe Ryan, piše australski TheHerald. Ona je poginula nakon što je teretno vozilo udarilo u stražnji dio njenog Golfa na autoputu. Vozač kamiona, kao i njena porodica vjeruju kako je automobil iznenada i neobjašnjivo usporio prije same nesreće. Nakon ovog slučaja, 15 vlasnika Volkswagena su progovorili o zastrašujućim iskustvima nakon što su im automobili Golf, Passat, Polo i EOS, iznenada izgubili snagu na autocestama. U jednom slučaju, prema pisanju Heralda, dogodilo se to na prelasku preko pruge.

“Nisam se osjećao sigurnim vozeći automobil. Bilo je zastrašujuće,” rekao je Jean Lim, koji je vozio Golf iz 2007. koji se odjednom usporio. VW je, kako kaže, zamijenio mjenjač, ali problem se vratio. Drugi vozač, koji vozi Golfa iz 2008. sa automatskim mjenjačem, također kaže kako je u stalnom strahu”. “Upali se lampica, automobil umire, a vi se samo možete moliti, rekao je vozač, čije ime nije objavljeno.

Australsko ministarstvo prometa i infrastrukture sa VW Australije trenutno istražuje smrt gospođe Ryan. Također, očekuju se i rezultati sudskih vještaka koji bi trebali dati ocjenu da li je ovaj smrtni slučaj bio posljedica kvara na automobilu, njena krivica ili kombinacija faktora.

VW tvrdi da nema dokaza

Volkswagenov vještak tvrdi kako nema dokaza o tome da je u pitanju greška na automobilu. Međutim, vozač kamiona, Ivan Mumford, inzistira na tome da nije vidio upaljena stop-svjetla neposredno pred nesreću te da ih je vidio ranije tokom vožnje.

Podsjećamo, Volkswagen je ove godine opozvao čak 400.000 svojih automobila u Kini i 91.000 u Japanu zbog problema s DSG mjenjačem (Direct Shift Gearbox), a upravo su ti problemi u direktnoj vezi sa gubitkom snage.

U SAD je taj broj daleko manji. Kompanija je izvršila dva manja opoziva i to nakon provedene federalne istrage. 2009. godine VW je pokrenuo besplatnu servisnu akciju na 43.000 VW vozila te 10.300 Audi modela.

Iste žalbe u Australiji zaprimljene su i za automobile Ford Mondeo i Mercedes ML 350.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.