Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore

U Prištini se održava Forum prijateljstva Kosovo-Crna Gora, koji učesnici smatraju izuzetno značajnim za saradnju dva naroda i za njihovu evropsku perspektivu.

Forum pod nazivom “Radovan Zogović” su otvorili ministri kulture Kosova i Crne Gore, Memli Krasniqi i Branislav Mićunović.

Krasniqi je ocjenio da Kosovo i Crna Gora sada imaju izuzetno zdrave odnose i predstavljaju uzor za druge države.

Skup se održava u pravo vrijeme – kada se saradnja dvije nezavisne i suverene države proširuje i jača, čime dobija nove dimenzije, koje su prije decenije bile nezamislive, rekao je ministar Krasniqi.

“Jača saradnja je i argument našeg stremljenja ka regionalnim i evropskim integracijama koje će otvoriti nove horizonte za naše kulture i narode. To poštovanje kultivisao je i pisac Radovan Zogović, koji je, suprotstavljajući se srpskom hegomonističkom projektu kolonizacije Kosova, ostavio testament čistog prijateljstva i humanizma”, rekao je Krasniqi.

Ministar Mićunović rekao je da je crnogorska vlada podržala ovaj projekat pošto je svojim konceptom otvorio prostor razvoju bilateralne saradnje.

“Naša spremnost za napredak prijateljstva u regionu Balkana otvara najbolje perspektive za budućnost, za zajednički region, kojem stremimo”, rekao je ministar.

On je istakao da je u interesu svih da zajednički planiraju i grade integraciju i zajednički okvir za dalji napredak, ističući da ovaj forum može da prevaziđe granice.

Radovan Zogović (1907-1986) je jedan od najvećih crnogorskih pjesnika 20. vijeka. Predratni komunista, poslije Drugog svjetskog rata nakratko je bio u vrhu jugoslovenske vlasti, ali je 1948. udaljen zbog prosovjetskog stava i optužen za crnogorski nacionalizam.

Krajem šezdesetih godina je objavio svoje najpoznatije pjesme u zbirkama “Žilama za kamen”, “Artikulisana riječ”, “Lično, sasvim lično” i “Knjaževska kancelarija”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.