Nikolićevi ovog puta ćute o Kosovu

U kabinetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića juče nisu mogli da kažu da li će Srbija i ovog puta pokušati da spriječi učešće Kosova na jednom regionalnom skupu, ovoga puta to je samit šefova država zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope u Slovačkoj 12. i 13. juna.

Savjetnici srpskog predsjednika nisu juče odgovorili na pitanje da li je predsjednik Nikolić dobio poziv za učešće na ovom skupu i da li će na njega otići s obzirom na to da je na njega pozvana i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Premijer Srbije Ivica Dačić ponovio je juče da treba poštovati proceduru za učešće Kosova na regionalnim skupovima i istakao da u tom slučaju neće biti problema da predstavnici Prištine učestvuju na predstojećem samitu u Slovačkoj.

„Mi smo se dogovorili o načinu učešća Kosova na regionalnim skupovima i ako budu ispoštovane te procedure, neće biti problema“, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija. On je naglasio da je važno kako je poziv za taj skup obavljen i da je to pitanje za predsjednika države i Ministarstvo spoljnih poslova.

Garentina Kraja, savjetnica za spoljnu politiku i bezbjednost predsjednice Kosova, navela je da će predsjednica Kosova Jahjaga učestvovati na samitu i da će imaće ravnopravan tretman sa predsjednicima 21 države.

Na Samitu će ove godine, pored predsjednika 21 države iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope, učestvovaće i lideri drugih država, evropskih i međunarodnih organizacija i predstavnici EU i SAD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.