U Mamuši, jedna škola sa dva imena

Nevladina organizacija “Ec Ma Ndryshe” je analizirala pitanje preimenovanja osnovne i srednje niže škola u Mamuši.

Na osnovu zapažanja, tokom monitoringa se vidi da opština Mamuša koristi ime “Anadolu” za ovu školu, dok ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije u zvaničnim dokumentima naziva istu školu “Haxhi Ymer Lutfiu”.

Elmedina Baxhaku je izjavila da Skupština opštine Mamuša na sjednici održanoj 31. marta 2011. godine izglasala preimenovanje osnovne i srednje nize škole “Anadolu”.

“12. aprila 2011. godine, predsjednik opštine Arif Bütüç je preko zvaničnog pisma upućenom ministru obrazovanje Ramë Buji uputio zahtjev za odobrenje novog naziva škole.

Pošto opština Mamuša nije dobila nikakav odgovor od ministarstva obrazovanja, zahtjev je ponovno poslan 19. avgusta 2011. godine.

Isti zahtjev 4. jula je poslat i komisiji za imenovanja škola pri ministarstvu”, rekla je Baxhaku.
Ona je izjavila da MASHT još uvijek nije poslao zvanični odgovor o odobravanju ili ne odobravanju promjene imena škole u Mamuši.

” Iz tog razloga.” EC Ma Ndryshe”, smatra da ce MASHT pokazati korekciju ako proslijedi zvaničan odgovor opštini Mamuša vezano za imanovanje ove škole.

Takođe će razjasniti da li su poštovane sve procedure i kakve korake treba poduzeti opština Mamuša da se ovo pitanje riješi u okvirima postojećih zakona”. rekla je Baxhaku.

Prema njenim riječima, institucionalne komunikacije između centralnog i lokalnog nivoa trebale bi da budu usmjereni da se ponudi rješenje za probleme građana.

” Mislimo da rješavanje ovog proceduralnog pitanja ne bi trebalo trajati preko dvije godine, već treba da se rješava u jednom optimalnom vremenskom periodu na način da ime škole ne stoji na čekanju”. izjavila je Baxhaku.

EC Ma Ndryshe poziva MASHT da razmotri ovaj problem i da pruži adekvatan odgovor opštini Mamuša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.