Prizren: Preko 2600 radnika bivših društvenih preduzeća traže svoja prava

Preko 2 600 radnika bivših društvenih preduzeća tekstilne i kožne industrije su u Prizrenu potpisali peticiju preko koje zahtjevaju svoja prava.

Radnici koji su godinama prolivali svoj znoj između ostalog traže prevremeni odlazak u penziju sa 55 godina, socijalni fond, povratak doprinosa od 1990-98 iz Srbije i priznavanje kontinuiranog staža.

Peticija je upućena Vladi i Skupstini Republike Kosova i ukoliko se ne usvoje njihovi zahtjevi radnici upozoravaju da će poduzeti druge mjere.

Predsjeddnik sindikata radnika kožno-tekstilne industrije Gani Rexha je izjavio za radio RTK da bivsi radnici imaju četiri zahtjeva:

” Prevremeno penzionisanje u 55 godini života, socijalni fond, povratak doprinosa od 1990-98 iz Srbije i priznavanje kontinuiranog staža” izjavio je Rexha.

Ako se zahtjevi ne realizuju, radnici bivših društvenih preduzeća u Prizrenu preko predsjednika sindikata najavljuje proteste.

“Mi ćemo definitivno poduzeti suprotne mjere. Jedna generacija koja je radila četiri decenije nema šta više govoriti o svom uspjehu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.