Aplikacija za upravljanje hitnim informacijama na Kosovu

Korisnici Smart telefona na Kosovu od danas će moći da preuzmu “Aplikaciju za upravljanje hitnim informacijama” (KEMA)  preko koje će biti informisani o vanrednim situacijama. Softver je interaktivan, pa će krajnji korisnik i sam moći da obavjesti nadležne službe o nekom događaju.

To je prosta, korisna i interaktivna mobilna aplikacija (Android, iOS i Windows Phone) koja obavještava građane o vanrednim situacijama i nesrećama, nepogodama poput poplava, velikog snijega, suše i drugih vremenskih nepogoda, požara, ugrožavanja životne sredine, epidemijama, lošoj komunalnoj situaciji, nesrećama u saobraćaju, protestima i ostalom.

Alush Beqiri, predstavnik Agencije za hitno upravljanje izjavio da će ova aplikacija olakšati rad hitnih službi jer će, zahvaljujući njoj, svi građani koji imaju Smart telefone biti deo ekipe koja reaguje u vanrednim situacijama.

“Proslijeđivanje informacija sa mjesta događaja će biti uveliko olakšano, jer će građani koji se nalaze na mjestu gdje se dogodila nesreća ili nepogoda moći za svega nekoliko sekundi da obavjeste sve službe za hitno djelovanje. To će ovim službama omogućiti da deluju na najbrži mogući način”, kazao je Beqiri.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Ismet Ibiši istakao je važnost povezivanja ostalih zemalja.

“Ovo je izuzetno važan projekat koji će ujedno povezati i države i regionu kao što su Makedonija, Kosovo, Albanija, Crna Gora i sve ostale koje budu spremne da sarađujemo u cilju prevazilaženja mogućih katastrofa”, kazao je Ibisshi.

Centar za alarmiranje se može obavjestiti pozivom na broj 112, ili klikom na aplikaciju, preko koje će korisnik takođe biti savjetovan šta da radi tokom, prije i poslije incidentne situacije. Aplikacija je urađena na tri jezika, engleskom, srpskom i albanskom i takođe omogućava lako širenje informacija putem društvenih mreža (facebook, twitter, e-mail itd).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.