Ljudi stvoreni za rezervne dijelove? Ideja postaje stvarnost

Naučnici sa Univerziteta u Oregonu uspjeli su izvući zdrave matične stanice iz ljudskog embrija uzgojenog u laboratoriju. Revolucionarni je to korak prema procesu kloniranja ljudi, piše Washington Post.

Najnovije otkriće, tvrde naučnici sa Univerziteta u Oregonu, moglo bi uticati na liječenje niza teških bolesti poput multiple skleroze i Alzheimera. Naučnici su pojasnili da su u procesu koristili tehniku izvlačenja matičnih stanica sličnu onoj koja je korištena prilikom kloniranja ovce Dolly.

Dr. Shoukhrat Mitalipov opisao je kako je iz doniranih jajašaca zdrave mlade žene izvukao DNA. Potom je u prazna jajašca stavio stanice kože te ih uz pomoć struje potaknuo na razvoj u embrije. Nakon pet do šest dana, dr. Mitalipov je iz embrija uspješno prikupio matične stanice.

Liječnici tima koji je obavio zahvat se nadaju da će im izvlačenje matičnih stanica pomoći u otkrivanju lijekova za neizlječive bolesti kao i da će im zdrave matične stanice poslužiti u liječenju oboljelih i oštećenih dijelova tijela.

Za neke je ovo istraživanje kontroverzno barem iz dva razloga. Kao prvo, eksperiment uključuje stvaranje, a zatim uništavanje ljudskog embrija za potrebe istraživanja. Naučnici koriste i tehnike kloniranja, pa se kritičari pribojavaju kako bi ovo otkriće moglo dovesti do pokušaja kloniranja djece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.