Novi krupan korak Srbije na prihvatanju nezavisnosti Kosova

Politički analitičar iz Srbije, Đorđe Vukadinović ocijenio je da je dogovor o implementaciji briselskog sporazuma, koji su postigli premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Thçači, novi krupan korak Srbije na prihvatanju nezavisnosti Kosova.

Vukadinović je rekao Srni da je nakon parafiranja briselskog sporazuma, koji je “bio prva velika žaba koji su Dačić i državni vrh Srbije progutali”, očekivao da će pametnije i razložnije pristupiti izradi plana implementacije, ali su pritisnuti rokovima za dobijanje “famoznog datuma za pregovore nastavili srljati dalje na put bez povratka”.

On je dodao da je gotovo nevjerovatno da je Srbija bila primorana da za samo mjesec dana od parafiranja prihvati tako komplikovan i zahtjevan plan implementacije, te da, bez obzira na sve, sumnja da će učinjeni ustupci biti dovoljni da Beograd dobije datum kojem teži.

“Datum i dalje nije izvjesan. Srbija će morati učiniti još niz mazohističkih gestova, nekoliko tužnih i ružnih poteza do 28. juna, kao što je skidanje znakova sa srpskih institucija, njihovo raspuštanje i tome slično”, naglasio je Vukadinović.

Upitan da li je i u kolikoj mjeri potpisivanje sporazuma i ono što je uslijedilo protivustavan akt, Vukadinović je rekao da je više nego jasno da je Ustav Srbije grubo prekršen.

Da je tako, dodao je Vukadinović, najbolje svjedoči i poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, upućen preko medija, Ustavnom sudu da odloži ocjenu ustavnosti sporazuma.

“Upravo iz bojazni da će Ustavni sud oceniti sporazum kao neustavan u poslednje vreme se čini sve da se sud diskredituje i da se tako njegova ocena o neustavnosti unapred dovede u pitanje”, zaključio je Vukadinović.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da su delegacije Beograda i Prištine sinoć usaglasile tekst o primjeni briselskog sporazuma o kojem će se dvije vlade izjasniti do kraja sedmice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.