CDU planira sanaciju tunela u Restelici i otvaranje novog putnog pravca ka Brodu

Zastupnik u Skupštini Kosova Hamza Balje i novoformirana stranka (CDU) , dobili zeleno svjetlo za sanaciju tunela u Restelici i otvaranje novog putnog pravca ka Brodu.

Počele su i zvanično prve aktivnosti novoformirane partije CDU i njenog predsjednika Hamza Baljea, posjetom Dragaša, sela Restelici, Kruševu i Broda.

Prve aktivnosti skoro formirane političke partije zabilježene su juče, kada je predsjednik CDU i ujedno zastupnik u Skupštini Kosova Hamza Balje, posjetio nekoliko sela u gorskom djelu Dragaške opštine radi informisanja mještana o aktivnostma koje predstoje u narednom periodu.

Inače cilj posjete je bio ustanoviti faktičko stanje pukotina i odrona tunela na ulazu u selu Restelici, odnosno na licu mjesta doći do pravih informacija o opasnosti koja prijeti mještanima ovog sela od pukotina koje su se pojavili na tunelima, koje izgledaju da će se svakog trenutka srušiti, kao i preduzeti prve korake za njihovu sanaciju.

Inicijativa je pokrenuta nakon prošlogodišnje katastrofe u Restelici od samih mještana i humanitarnih društava iz dijaspore(HD Restelica-Cirih,Siena) kada su tuneli bili prepreka za prilaz selu, ali zbog nedostatka finansija ova problematika se tada nije mogla riješiti. Nakon višemjesečnih insistiranja i pregovora sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem, poslanik Hamza Balje je napokon dobio zeleno svjetlo za početak sanacije tunela.

A da bi omogućili mještanima Restelice jos jedan prilaz selu, jer je preko tunela bio ujedno i jedini prilaz selu, planirano je otvaranje još jednog alternativnog putnog pravca prema selu Brod, što će ujedno biti od velikog značaja za ova dva najveća sela u opštini Dragaš, kako za same mještane tako i za ekonomski razvoj ovog nerazvijenog kraja dragaške opštine.

Time se planira pošetak razvoja ruralnog turizma, proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda (gradi se mljekara), povećavanje stočnog fonda u ovim krajevima, kako bi se pomoglo farmerima koji su do sada imali ogromne probleme sa skučenim prilazima putnih pravaca u ovom djelu opštine Dragaš.

Ovo je samo početak pomoći koja je bila obećana Restelici nakon katastrofe, i koja će se uz nesebično zalaganje mještana ovog kraja zasigurno nastaviti i u buduće.

Nesmijemo izostaviti i nesebičnu podršku od strane pojedinaca iz opštinskuh struktura Dragaša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.