Lokalni izbori na Kosovu: Biračka mjesta pod kamerom?

Političke partije koji tvrde da su im na proteklim izborima pokradeni glasovi od ekstremista iz drugih partija, insistiraju da se naredni lokalni izbori koji će biti održani u jesen ove godine nadgledaju kamerama.

Mogućnost da se biračka mjesta prate i snimaju tokom čitavog dana kada građani glasaju, posebno u periodu kada je prebrojavanje glasova, bilo je traženo od nekoliko političkih partija na posljednjim parlamentarnim izborima, ali takva ideja nije naisla na razumijevanje.

U međuvremenu, skoro tri godine nakon završetka izbora, koji su obilježeni nepravilnostima, zloupotrebama i masovnim krađama glasova, članovi političkih stranaka insistiraju da kamere mogu spriječiti krađu glasova.

Potpredsjednik Alijanse za Kosovo (AKR) Ibrahim Makolli je rekao da ova partija i dalje misli da izbore treba da nadgledaju kamere, i da će se tako sprijećiti zloupotrebu glasanja.

“Čak i tokom sastanka lidera koji se bave izbornim reformama, mi smo više puta istakli zahtjev da se na glasačkim mjestima stave kamere koje će pratiti čitav izborni proces, prije svega da bi se spriječile manipulacije” , rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.