Tračak nade za azilante u Njemačkoj

Njemački listovi pišu o namjeri njemačke ministrice rada Ursule von der Leyen da azilantima koji su duže vrijeme u zemlji, omogući da traže posao.

List Osnabücker Zeitung piše da je vijest iz Berlina ovih dana obradovala mnoge azilante ali se i kritički osvrće na namjere ministrice rada:

“Nekolicina tražilaca azila će ubuduće rijeđe morati posjećivati nadležne službe jer ministrica rada Ursula von der Leyen želi omogućiti strancima da rade. Postavljeni su međutim i uslovi za one koji mogu koristiti ova pravila. To su stranci koji imaju privremenu dozvolu boravka, stranci čije je protjerivanje iz zemlje odloženo i koji u Njemačkoj borave više od četiri godine. Oni će ubuduće moći prihvatiti neki posao i za to im više neće biti potrebno specijalno odobrenje službe za rad. Međutim, ovaj scenarij u praksi je prisutan kod malog broja ljudi.

U prošloj godini je privremenu boravišnu vizu (tzv. Duldung) imalo 826 stranaca. Poređenja radi, 2012. je 65.000 ljudi u Njemačkoj podnijelo zahtjev za azil – tendencija u porastu.

Da je ministrica rada zaista željela podržati široku masu azilanata, morala je onda ukinuti ili bar olabaviti pravilo koje za azilante predviđa obavezu boravka na jednom određenom mjestu. Do sada tražioci azila smiju boraviti samo u mjestima koja im odrede nadležne službe. Ta mjesta se obično nalaze u ekonomsko slabim regionima. Zato im i jeste teško naći neki posao,” piše list Osnabücker Zeitung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.