Penzioneri regije Prizrena odali priznanje Džezairu Muratiju

Savez penzionera i invalida rada Republike Kosova, Opštinska regionalna organizuacija u Prizrenu, je odlukom predsjedništva od 15.maja ove godine, u ime svojih 26 hiljada penzionera ,odluičilo da savjetniku premijera Thaçija, Džezairu Muratiju, dodijeli zahvalnicu za njegov doprinos na polju njihove afirmacije i podizanja  socijalnog statusa.

Zahvalnicu je u ime ove organizacije uručio predsjednik Musa Jorganxhiu koji je istakao da se “Murati jedini zalagao na statusa penzionera i da je ovo pitanje prolongirao u Paralmentu Kosova obavljajući poslaničku misiju u dva saziva”.

“Mi, penzioneri Prizrena, Dragaša, Suve Reke, Orahovca, Mališeva i Mamuše, gospodinu Muratiju  sa zadovoljstvom uručujemo zahvalnicu  na njegovo dosadašnje zalaganje, osobito u Parlamentu Kosova, gdje je 2005. godine prvi  inicirao, pokrenuo i dao prijedlog Zakona o penzijama. Sa tadašnjim predsjednikom Saveza penzionera i invalida rada Kosova, Ilijazom Kurtišijem, te i sa rahmetli Hysnijem Rugovom dao je sve od sebe da penzioneri primaju penzije po tom zakonu”, kazao je predsjednik OOSPRK-a Jorganxhiu i izrazio nadu da će se taj zakon napokon usvojiti .

“Mi se u ime 26 hiljada penzionera zahvaljujemo gospodinu Muratiju na svemu što je za nas učinio i ova naša borba je i borba za buduće generacije penzionera”, kazao je on i dodao da se nada da će Murati sadašnjom novom funkcijom doprinijeti “okončanju ove borbe”.

U ime  Opštinske organizacije penzionera žena  Muratiju se zahvalila Elvana Imami istakavši njegov veliki doprinos koji se “ne može izmjeriti”.

Savjetnik premijera Murati je kazao da je “ova generacija penzionera najzaslužnija za sve što danas Kosovo ima, te da oni nemogu biti zadovoljni kako ih država tretira”.

“Učinićemo sve da se makar ublaži ovo teško stanje penzionera, svih građana koji pripadaju ovoj kategoriji stanovništva. Mnogi su rovitog zdravstvenog stanja i ne mogu da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Moramo učiniti da se oni dostojnije tretiraju , makar iz naših tankih fondova obezbjediti bolja primanja. Na novom zaduženju neću zaboraviti moje obećanje i obećanje premijera da malo korigujemo, ili tu nepravdu malo ublažimo”, kazao je Murati.

Inače je Muratiju ovo drugo priznanje od Saveza penzionera Kosova,nakon što mu je prvo uručeno 2006. godiune od strane tadašnjeg predsjednika Ilijaza Kurtišija. Ove godine je Predsjendištvo Regionalne organizacije saveza penzionera,  odlučilo da  Muratiju dodijeli   generalno pokrioviteljstvo proslave Dana oslobođenja Prizrena koji redovno obilježavaju 12 . juna na Prevalcu.

Raif Kasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.