Mandat poslanika: Da glasa za, protiv ili bude uzdržan!

Još jednom je aktualizirano pitanje ako poslanici koji su prisutni u sali Skupštine dali imaju ili nemaju pravo da ne učestvuju na glasanju.

Na jučerašnjoj sjednici je ponovno vraćen na glasanje prijedlog projekta o izvorima informacija, nakon što je predsjednik Skupstine Jakup Krasniqi, primjetio da jedan od prisutnih poslanika nije učestvovao na glasanju.

“To je odluka Ustavnog Suda, da je svaki poslanik koji je prisutan obavezan da učestvuje na glasanju”, rekao je Krasniqi ispred poslanike.

“Vi kao poslanici dosta ste posvećeni što se tiče poštovanja Ustava Kosova. Poštujte i u ovom slučaju, kada ste u pitanju i vi”, rekao je Krasniqi.

U međuvremenu, Driton Selmanaj iz Kosovskog Demokratskog Instituta, koji monitoriše rad Skupštine, izjavio da je Ustavni Sud dao svoje mišljenje o ovom pitanju, iako nije traženo nista slično ( ali smo imali takvih slučajeva ).

Prema Ustavu, mandat poslanika  se ne može protumačiti drugačiji osim učešća na glasanjima, bez obzira dali će glasati za, protiv ili će biti uzdržan.

” To je dobro, jer se mnogo puta dogogilo da poslanici u Skupštini Kosova ili ostave karticu i odu, ili glasa neko u njihovo ime, ili ostanu u sali a ne glasaju uopšte.

Glasanje je neophodno da bi se  pojasnila mnoga pitanja, da biste znali dali ima ili nema kvoruma”, rekao je Selmanaj za Telegrafi.

Prema njegovim riječima, pored zakonodavne i nadzorne funkcije, imaju i ulogu predstavnika naroda, za šta ne postoji druga forma osim da učestvuju na glasanju.

Selmanaj je naglasio da je Ustavni Sud reagovao kada je pokrenuto pitanje o Zakonu o mikrofinansiranju, zato što je u jednoj varijanti bilo prisutno 49 poslanika, prema zapisniku je bilo 49, a u prema Sekretarijatu bilo je prisutno 62 poslanika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.