Najzdravija pizza na svijetu: Zdravija čak i od salate?!

Ako ste razmišljali da potpuno izbacite pizzu iz svog jelovnika – razmislite još jednom! Za nedavno izumljenu pizzu tvrde da je čak zdravija od salate, javlja Daily Mail.

Kreirao ju je nutricionista, profesor Mike Lean, koji za nju tvrdi da je najzdravija pizza na svijetu – ustvari ide još i dalje kazujući da je to jedino jelo koje je u potpunosti nutricionistički balansirano.

Tzv. Balanced pizza, koja se u Velikoj Britaniji počela prodavati u tri različita ukusa, navodno sadržava sve potrebne vitamine i minerale, a među bazičnim sastojcima su morske alge, crveni biber i naravno sos od paradajza.

Sadašnje pizze uobičajeno sadržavaju previše soli i nezdravih masnoća, ali manjak vitamina, posebno vitamina C. No, u ovoj pizzi navodno se nalazi pažljivo izabranih 47 ključnih nutricionističkih elemenata – u pravom omjeru.

Inače, nevezano za ovu pizzu, grupa italijanskih istraživača, nedavno je objavila rezultate studije po kojoj bi konzumiranje pizze moglo u značajnoj mjeri smanjiti rizik od oboljevanja od određenih vrsta raka, i to prije svega zahvaljujući korisnim sastojcima u paradajzu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.