Pregovarački tim Kosova: Neće se otvarati zatvorene teme !

Kosovske vlasti dali su do znanja zvaničnom Beogradu da neće pregovarati o nikakvim drugim pitanjima, dok se ne dobije saglasnost o implementaciji plana dogovora postignut izmedju dva premijera.

Kosovska strana je upozorila da nikada neće otvarati teme koje su zatvorene, kao što Srbija pokušava otvoriti nove teme, ali posle implementiranja  plana iz dogovora od 19. aprila, možemo govoriti o nestalim osobama, telekomunikaciji i energetici.

Thaçi i Dačić će se sastati za nedjelju dana, 21. aprila u prestonici evropske unije uz posredovanje baronice Ketrin Ešton da bi se razjasnio plan o implementiranju onog što je dogovoreno 19. aprila.

Sastanak dvojice premijera je zbog neuspjeha druge runde pregovora u Briselu, koja se odvija između delegacije Kosova i Srbije u vezi sa planom o implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa koji je postignut između dva premijera. Iako Beogradske vlasti traže otvaranje novih tema u dijalogu  Kosovo-Srbija, koji ne prethode u ugovoru od 15 tačaka, institucije Kosova  daju do znanja da se neće razgovarati o drugim temama, dok se ne postigne
konsenzus o implementaciji plana sporazuma za normalizaciju odnosa.

“Kao prvo plan implementacije mora biti implementiran” naglasio je drugi čovjek vlade Kosova  Hajredin Kuçi.

U međuvremenu, šef diplomatije Kosova, Enver Hoxhaj, je rekao da se na posljednjem sastanku koji je održan između dvije strane , Srbija tražila da se odstupi od osnovnog plana od onoga što je dogovoreno između dva premijera.

Takođe ja jasno da srpska strana ne traži otvaranje tehničkih tema  o tome kako da primjeni sporazum, ali je rekao da je prijedlog Srbije  da se  otvori čisto političko pitanje koje nije bilo za stolom.

Ministar spoljnih poslova Hoxhaj nije dao detalje o tome šta je zapravo tražila srpska strana,  rekavši: ” Ja nemam namjeru da ulazim u srpsku delegacijsku maštu”.

On je na kraju dodao da takav pristup Beograda nije ozbiljan !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.