Petrit Selimi: Islamskoj zajednici nije mjesto u politici!

Predstavnik Islamske zajednice Kosova (BIK) u vladinoj komisiji za vjerska pitanja, Sabri Bajgora, ocjenio je da je neophodno veće učešće Islamske Zajednice Kosova o političkim pitanjima, omogučavajući borbu protiv vjerskog ekstremizma i u isto vrijeme smirivanje postojećih tenzija do sada.

U međuvremenu, još jedan član komisije Petrit Selimi je u izjavi za Telegrafi naglasio da ulazak BIK-a u politici nije moguć, iz razloga što je u Ustavu vjera odvojena od drzave.

“Glaavni imam, Bajgora je dobar covjek i veliki patriota. Koliko sam ja primjetio u medijima on nije izjavio da BIK treba ući u politiku, ali se slažem da se treba pomoći svim velikim vjerskim grupama koji imaju dugu tradiciju na Kosovu da ne budu ugroženi od marginalnih pojava.

Selimi je naglasio da će komisija ispitati sve aspekte pitanja vjerske slobode, ne samo pitanje o nošenju hidžaba.

Ova komisija intenzivno radi da omogući što bolju javnu debatu o pravnom položaju vjerskih zajednica koje danas bukvalno rade kao nevladine organizacije.

Zamjenik ministra Selimi je govorio o uticaju koje može imati aktivnost komisija za vjerska pitanja vlade Kosova na polju lobiranja o priznanju zemlje, tačnije u islamskim zemljama.

On je naglasio da lobiranje o priznanju ne zavisi od jedne komisije, ili od jednog covjeka.

“To je multilateralni proces sa mnogo aktera, od lidera prijateljskih zemalja, sve do lobista, posjeta ministra, premijera, predsjednice, zamjenika premijera i razne izvještaje, kao i unutrašnje situacije u tim zemljama.

Dokaz da je Kosovo demokratska zemlja sa ekonomskim razvojem i bez rizika, biće epicentar svih koji će pomoći u procesu priznanja” rekao je Selimi.

On je naglasio da predrasude da je Kosovo problematična zemlja sa problematičnim ljudima smetaju procesu priznavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.