Analitičari: Stimulisati Beograd i Prištinu

Srbijanski politički analitičari slažu se da je potrebno uložiti dodatni napor kako bi se sproveo briselski sporazum, ali imaju različite stavove o učešću SAD u tome.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je uvjeren da će biti postignut dogovor o primjeni briselskog sporazuma, ali će, ukoliko timovi za primjenu sporazuma Beograd i Priština ne uspiju da se dogovore oko plana implementacije, možda biti potrebna dodatna arbitraža, na višem, političkom nivou.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocjenio je da bi Evropska unija trebalo dodatno da stimuliše Beograd i Prištinu da primjene briselski sporazum, jer bi u slučaju neispunjenja tog cilja Unija u pomoć mogla da pozove SAD, ali da bi to značilo još jedan neupjeh EU.

Simić je u izjavi Tanjugu kazao da ne može da nagađa o mogućem obliku arbitraže, pojašnjavajući da se arbitraža radi kada su dvije strane u sporu, a ne kada postignu sporazum, kao što je to slučaj između Beograda i Prištine. On smatra da je Dežer pominjući arbitražu najvjerovatnije mislio na posredovanje EU.

“Arbitraža znači treću stranu koja pruža dobre usluge i pomaže stranama u sporu da dođu do rešenja. Međutim, u ovom trenutku EU je pomogla dvema stranama i zahvaljujući njoj Beograd i Priština su se sastali i potpisali spotrazum i mislim da je u ovom trenutku važno da taj sporazum bude implementiran”, rekao je Simić.

Govoreći o mogućem uključivanju SAD, Simić je kazao da bi Evropa tada, zapravo još jednom pokazala da nije dorasla problemima na Balkanu.

“Mislim da je to ono što EU po svaku cenu želi da izbegne”, istakao je Simić i dodao da je briselski sporazum jednako važan za Beograd i Prištinu, ali i za samu Uniju i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton koja nedeljama, kako kaže, pominje briselski sporazum kao uspeh evropske diplomatije.

“U ovom trenutku mi se čini da bi EU možda trebalo dodatno da stimuliše dve strane da implementiraju sporazum. Mislim da je od samog početka bilo jasno da Beograd i Priština očekuju poseban tretman i nagradu od EU za ustupke koje su učinili potpisivanjem sporazum”, rekao je Simić.

Kao nagradu Beograd očekuje da dobije datum, a Priština Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kazao je Simić i dodao da ako to izostane misli da će Evropa biti u velikom problemima, bar onoliko kooliko je bila poslije neuspjeha plana lorda Karingtona, lorda Ovena ili Rambujea…

“Evropa bi zapravo još jednom pokazala da nije dorasla problemima na Balkanu i morala bi da zove u pomoć SAD”, zaključio je Simić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.