Ubijeno preko 3 500 ljudi koji su zahtijevali Šerijat

Pet miliona muslimana se 5. maja okupilo na trgu Mutidžhil u Daki, glavnom gradu Bangladeša, kako bi miroljubivim okupljanjem ispoljili svoje nezadovoljstvo sa politikom demokratske, sekularističke vlade Bangladeša zato što je stala u odbranu bangladežanskih blogera koji su vrijeđali Poslanika sallAllahu alejhi we sellem.

Demonstranti su zahtijevali uspostavu Šerijata u zemlji i iskorjenavanje korupcije, bezvlašća i terora koje se sprovodi od strane režima u Bangladešu.

Režim je dozvolio demonstrantima da dođu na trg, ali ne i da ga napuste nakon okončanja demonstracija u 18 sati istog dana. Dio demonstranata svakako nije htio napustiti trg sve do ispunjenja zahtjeva za uspostavom Šerijata.

Demonstracije koje su nazvane „Opsada Dake“, organizovala je islamska organizacija „Hefajat-e-Islam Bangladesh“ (Čuvari islama u Bangladešu), koju zapadne vlade smatraju fundamentalističkom.
Jezgro demonstranata su činili hafizi Kur’ana i profesori i studenti islamskih škola i fakulteta. Pogledajte nekoliko fotografija i video zapisa o demonstracijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.