Kućni ljubimci i zdravlje srca

Kućni ljubimci smanjuju rizik od srčanih bolesti, a njihovi vlasnici imaju i manje izglede biti pretili ili imati visoki holesterol i krvni tlak, pokazalo je istraživanje koje je provelo Američko udruženje za bolesti srca (AHA).

“Kućni ljubimci, a pogotovo psi, vjerovatno su povezani sa smanjenim rizikom srčanih bolesti”, kazao je profesor Glenn Levine s medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu.

Istraživanje AHA-e obuhvatilo je više od 5.000 odraslih osoba i pokazalo je da su posebno vlasnici pasa tjelesno aktivniji zbog šetnji s ljubimcima.

Druga su istraživanja već pokazala umirujući učinak ljubimaca koji se koriste i u nekim oblicima psihoterapije.

Levine, predsjednik povjerenstva AHA-e koje je objavilo rezultate istraživanja u časopisu Circulation, dodaje da su koristi očigledne u slučaju smanjivanja rizika od bolesti srca.

“Ono što je manje jasno je hoće li nabavljanje psa za one koji već imaju bolesti srca dovesti do smanjenja njihova kardiovaskularnog rizika”, kazao je dodajući da je na tom području potrebno još istraživati.

Oko 78,2 miliona osoba u SAD-u posjeduje psa, a 86,4 miliona mačku.

Istraživanja su već pokazala da odanost i ljubav koju pokazuju ljubimci smanjuju stres, tjeskobu, depresiju i osjećaj usamljenosti kod vlasnika te povećava osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.