Tadić: Srbi sa Kosova ne mogu promijeniti Briselski sporazum

Briselski sporazum će biti proveden u većem dijelu i to ne mogu da izmijene Srbi sa sjevera Kosova koji se sporazumu protive, rekao je danas počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić.

“Optimističan sam. Ne mislim da će Srbi sa sjevera Kosova dramatično izmijeniti tok stvari i mislim da će se većinom implementirati sporazum, ali da li ćemo dobiti datum za početak pregovora sa EU, to je neizvjesnost”, rekao je Tadić za Prvu srpsku televiziju.

Povodom razgovora Vučića s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova o provođenju briselskog sporazuma, Tadić je naveo da je olakšavajuća okolnost za Vučićevu Srpsku naprednu stranku to što sa dijelom političke biznis strukture na sjeveru Kosova nema nikakav problem.

“Oni su već ubijeđeni. Njima je ostalo još ovo krilo bliže Demokratskoj stranci Srbije”, kazao je Tadić.

Tadić je rekao da je podržao briselski sporazum iako nije u saglasnosti sa njegovom vizijom rješavanja pitanja Kosova.

“Veća bi šteta nastala kada bismo odbili sporazum. To (sporazum) je nova nužnost i nova realnost”, dodao je on.

Tadić, koji je i bivši predsjednik Srbije, naveo je da je svojevremeno odbio zahtjev njemačke kancelarke Angele Merkel o poništavanju svih institucija Srbije na Kosovu i da zato briselski sporazum nije u saglasnosti s njegovom vizijom.

“Moje uvjerenje je da smo mogli da sačuvamo institucije Srbije na sjeveru Kosova. Podržao sam sporazum iako nije saglasan sa mojom vizijom”, kazao je Tadić.

Dodao je da je zabrinut zbog mogućnosti da se oni koji su sada na vlasti u Srbiji vrate svom starom uvjerenju ako im više ne bude interes da Srbija ide ka EU i tako uruše demokratiju u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.