Dodik pozvao na odbijanje briselskog sporazuma!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je praktično otvoreno stao na stranu Srpske radikalne stranke i DSS, kao i predstavnika Srba sa sjevera Kosova, optuživši strane centre, koje nije imenovao, da imaju plan da poslije Kosova oslabe Republiku Srpsku.

Komentarišući briselski sporazum između Beograda i Prištine, Dodik je rekao da je vlast u Srbiji olako potpisala taj dokument.

“Oni koji su bili spremni da otpočnu rat da odbrane Kosovo otišli su i olako potpisali” – izjavio je Dodik, u isto vrijeme dok su kosovski Srbi, zajedno s predstavnicima DSS i SRS, protestovali u Beogradu zbog briselskog sporazuma, a vladike SPC Amfilohije i Atanasije čitali opelo za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije i vlast optuživali za izdaju, prenosi list “Politika”.

Takođe, on je poručio da položaj Republike Srpske neće biti ugrožen sve dok postoji Dejtonski mirovni sporazum.

Predsjednik Republike Srpske je tom izjavom, takođe, napravio zaokret u svojoj politici prema Beogradu, budući da je donedavno tvrdio da će ispoštovati svaki stav zvaničnika Srbije u vezi s kosovskim pitanjem i normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine.

Kad je prošlog mjeseca u Banja Luci razgovarao s predstavnicima kosovskih Srba o tom sporazumu, izjavio je da ima razumjevanja za njihovu tešku poziciju, ali da se to pitanje mora rješavati u Srbiji.

Komentarišući paralele koje su pojedini međunarodni predstavnici povlačili između Kosova i Republike Srpske, Dodik je tada rekao da je Kosovo, za razliku od RS, “jednostrano” proglasilo nezavisnost i u tome imalo podršku jednog broja velikih sila.

“Mnogi su to htjeli da prikažu kao izuzetak, ali će možda ta priča i na nekim drugim mjestima postati pravilo” – rekao je Dodik. On je tada, i to ne prvi put, ukazao da, ako se nastavi „loša pozicija“ RS u okviru BiH, niko ne treba da isključi i razmišljanje da će taj entitet zaštititi svoja prava.

Poznato je da je u prošlom mandatu Milorad Dodik podržavao bivšu vlast i bivšeg predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.